söndag 16 mars 2008

Lajvbak!

För det första har jag inte fixat hundens säng än. Den krånglade massor och nu har LAJVSTRESSEN tagit över helt här hemma. Z syr som en galning och jag har börjat baka godis till de små liven. Z ska alltså åka på lajv över påskhelgen med nästan alla från den gruppen som vi ska åka med på Ödesväv. Men jag ska inte följa med. Däremot har jag lovat att baka godis åt dem. Så nu har jag satt igång och först ut vart tranbärskolor. Jag tror att det blir lika många till med tranbär och sen fortsätter vi med björnbär och jordgubbar. Jag har stoppat dem i den största burk jag har för att alla ska få plats. De är grymt goda men lite kladdiga så man kommer nog få äta loss dem från pappret. Jag ska försöka göra dem lite mindre kladdiga nästa satts men jag är lite orolig att de helt enklet inte blir bättre.


Jag har även gjort en Valekaka efter eget recept. Den är en blandning av kladdkaka och pepparkaka som ju har medeltida rötter. Och den heter Valekaka eftersom den är en Lajv-variant av min Valentinkaka med citron och hallon. Jag frös den i dubbla plastpåsar och självklart blev den böjd när den frös så den har en lite rolig form men jag slog in den i bakplåtspapper och knöt in den ordentligt. det vart skit fint och jättelätt att bära.


Sist har jag gjort krokant. Det är egentligen bara rostade mandlar och hasselnötter inkletade i smält socker för att det ska hålla sig bättre. Jag följde ett gammalt engelskt recept och det stog att man skulle blande ned nötter och mandlar i kastrullen med smält socker och kocka lite och sen hälla ut det på en plåt. Jag skulle nog i framtiden hälla ut nötter och mandlar platt på en plåt och hälla smält socker över för att få lite mer lätthanterliga plattor men det här funkade det med. Vi tjuvsmakade och mitt tips är att SUGA på de större bitarna för att undvika dyra tandläkarräkningar. Krossad är den dock perfekt till gröt eller vad det nu är man vill ha lite sötare.

1 kommentar:

kim sa...

det ser JÄTTEBRA ut och är säkert JÄTTEGOTT också! :D fy fan vad du är bra!