tisdag 13 maj 2008

Lycka och Orangutangcharader!

De två bästa nyheterna i dag är att man kan göra sig själv lycklig och att orangutanger och antagligen alla stora apor kan charader! Hittade båda på dn.se.

Ok, om vi börjar med lyckan!
Jag och Z har haft ett brinnande intresse för hur man blir lycklig det senaste året eller så. Intresset av att vara lycklig har vi naturligtvis haft längre men HUR är något vi studerat på senaste tiden. Vi läser massor om det och har kommit fram till att det handlar mycket om att stärka sin självkännsla så vi har börjat i den änden.
Jag är även väldigt inne på den omvända metoden som jag kallar det. Den går helt enkelt ut på att det inte bara är det psykiska som på verkar det fysiska utan att det funkar åt andra hållet också, det kan tyckas självklart men visste du att du blir glad av att le? Så jag ägnar mig åt lite kroppsbedrägeri i svåra stunder, ler tills jag blir glad, sträcker på mig tills jag känner mig säker, slappnar av tills jag känner mig lugn och så vidare! funkar väldigt bra måste jag säga.
Men åter till denna nyhet, alltså; forskare i USA har kommit fram till tre saker
1. Pengar har INGEN betydelse för hur lycklig du är! (vi har vetat det länge men måste testa igen då och då för att vi tror inte riktigt på det)
2. 50% av hur lyckliga vi är bestämms av våra gener. Jobbigt men sant.
3. Endast 10% av hur lyckliga vi är bestämms av yttre omständigheter! Det betyder att om du har det perfekta jobbet, den perfekta killen (eller tjejen), det perfekta vädret, de bästa barnen och får syssla med din favvo hobby jämt, så gör det i stort sett ingen skillnad!!!!! Lycklig blir man i sig själv inte av andra. Hur du ser på saker, vad du gör, och din inställning gör all skillnad.
Jag tyckte det var upplyftande! Strunta i hur de yttre omständigheterna ser ut och försök vara så lycklig som möjligt, då kan du bli lyckligare än de med det perfekta jobbet!
och som en liten bonus så nämnde de i förbifarten att käriären ofta går mycket bättre om man redan är lycklig. Så nu ska här skrivas tacksamhetslistor och utövas skrattterapi dagarna i ända!

Nästa fantastiska nyhet är alltså att Orangutanger använder sig av charadtekniker i sin komunikation. Kan låta flummigt men det betyder helt enkelt att de gestikulerar för att säga något och sedan gör som vi gör när vi leker charader. Nämligen kollar om de vi gestikulerar mot verkar förstå, upprepar delar av gesten, förstärker den eller byter helt taktik om de inte fattar alls. Riktigt häftigt!
OCH ( här måste jag citera)
"Eftersom orangutangen är den mest avlägsna primatsläktingen till människan, tror forskarna att alla stora apor har charadförmågan och att den utvecklats för miljontals år sedan. "
Jag älskar talande apor efter att jag såg ett program om Coco den talande gorillan. Hon övertalade mig om att de pratar i vilt tillstånd, inget djur lär sig hur språk funkar så där bra utan att ha en medfödd språkegenskap. Jag är övertygad om att de vilda gorillorna pratar teckenspråk med varandra där ute i djunglerna vi behöver bara skaffa en tolk... Men antagligen funkar det som våra språk och alla små stammar snackar olika.
Men när man fick höra hur den andra gorillan de lärde teckenspråk kunde berätta om hur de slaktade hans mamma i djungeln inför hans ögon då har man ju storlust att åka ut i djungeln med ett gevär och skuta varenda djävel som försöker döda de här intelligenta varelserna. Samma men vitvalar och så ...
Men inte blir man någe lycklig av sådana tankar, jag försöker dock att göra så medvetna val jag bara kan som konsument, svårt med aporna men man kan ju ha det i åtanke.

Nu ska jag fortsätta golvläggandet, har jag inte sagt att jag lägger golv i min lägenhet?
Det kommer bilder så fort jag laddat kameran. Tänkte att ni inte bara ska få se hur fint det blir när det är klart utan även kaoset under tiden. Kaoset är en viktig del av inredning!

Inga kommentarer: